Hygge Tannhelse

Din lokale tannlege på Madla

 

Tannbehandling

 

Førstegangs- eller årlig undersøkelse

 

 

Ved undersøkelse tar vi noen røntgenbilder og en klinisk undersøkelse av munnhulen. Vi fjerner også tannstein, og puss/polering av misfarging. 

​Vi sjekker tenner, beinnivå, tannkjøtt, bittforhold og slimhinner i munnen.

Basert på funnene tar vi en gjennomgang med pasienten, og legger opp videre behandlingplan.

 

Har du ikke vært hos oss før?

For at vi på best mulig måte skal kunne ta vare på deg, trenger vi å få helseopplysninger om deg. Dette vil hjelpe oss å vurdere hvilken behandling vi kan gi deg, men også eventuelt om du kan få refusjon fra HELFO.

 

For å spare tid både til deg og tannlegen, kan du skrive ut helseskjemaet og fylle ut dette slik at du kan ta det med til timen. Det er ikke mulig å sende det elektronisk. Har du ikke mulighet til å skrive ut helseskjemaet, så er det bare å komme 10 min før avtalt tidspunkt og fylle det ut hos oss.

Bruker du mange medisiner, kan du gjerne ta med deg en liste over dette.

 

Last ned helseskjema:

Helseskjema norsk.pdf

Fyllingsterapi

 

Når du har fått et hull pga. bakterier eller frakturert tannen din, vil vi vurdere om vi kan bygge opp tannen din med en tannfarget fylling.

Tannkjøttsbehandling

 

Betennelse i tannkjøttet kan varierer fra lett betennelse, gingivitt, til periodontitt. Periodontitt utvikler seg sakte og er ofte vanskelig å oppdage selv. Sykdommen gir betennelse og bryter ned beinet og festeapparatet rundt tennene. Dette fører til at tenner kan føles løsere over tid.

Systematisk tannkjøttsbehandling og et godt samarbeid mellom pasienten og tannlegen er en forutsetning for vellykket behandling.

En oppfølging av tannkjøttet vil vise om det er nødvendig å utføre en tannkjøttsoperasjon, for å kunne oppnå et bedre resultat og lette renholdet.

 

Tannbleking

 

Misfarging på tenner kan ofte pusses og poleres bort av tannlegen. Dersom misfargingen ligger dypere i tannen, må de blekes med et blekemiddel. Vi fremstiller da en individuelt tilpasset skinne som pasienten kan bruke hjemme.

 

Airflow

 

Airflow er en mild form for sandblåsing med salt, vann og luft. Dette fjerner overfladisk misfarging på tennene som kommer ved inntak av mat og drikke som kaffe,te, rødvin. Røykebelegg kan også fjernes effektivt med airflow. Resultatet vil være at tennene får en hvitere glans og en renere følelse.

 

Krone/ Bro/ Implantat

 

Dersom en fraktur er for stor, vil en oppbygging med fyllingmateriale være svak. Et bedre alternativ vil være å fremstille en tannkrone, ved å slipe ned tannen og lage en kappe.

Kan tannen ikke bevares og må trekkes, så kan det fremstilles en bro eller et implantat kan settes i området uten en tann.

Kirurgi

 

I allmennpraksis vil operasjon i munnhulen ofte være snakk om fjerning av visdomstenner. En visdomstann som er helt eller delvis frembrutt vil kunne gi gjentagende infeksjon rundt området pga at plakk og matrester lett kan samles rundt. Dette vil igjen gi smerte, hevelse og redusert gapeevne.

Har du kjent på dette vil en vurdering hos tannlegen være lurt. Dette vil kunne gi et svar på om tannen bør opereres ut.

Snorkeskinne

 

Snorkeskinner brukes til å behandle snorking og mild til moderat søvnapné. Utvidet søvnregistrering må eventuelt utføres  Skinnene brukes om natten, og fungerer ved å skyve underkjeven fremover for å oppnå en større åpning i luftpassasjen. Dette forhindrer at vevet i svelget vibrerer og skaper snorkelyder, eller at svelget lukker seg helt og hindrer tilførsel av oksygen til lungene (søvnapné).